Jak to má ájurvéda s kravským mlékem?
V ájurvédě je mléko považováno za výživný a léčivý nápoj.
Mléko jako lék je bráno mléko čerstvé, nepasterizované, nehomogenizované. Ájurvéda bere v potaz i to, jak krávy žijí. Volně pasené krávy na čerstvém vzduchu nám dají mléko s čistou energii.
Mléko je z pohledu ájurvédy velice výživné, takže se hodí pro lidi, kteří vyživit potřebují a to jsou lidé se zvýšenou Vátou (lidé s vysušenou pokožkou, vlasy, nehty, nepravidelným trávením, lidem trpícím nespavostí, změnami nálad, úzkostmi, strachy,…). Zároveň mléko podporuje růst, dodává energii, podporuje intelekt, uvolňuje zácpu (je přirozeným jemným projímadlem), pomáhá při početí, zlepšuje kvalitu pokožky a ochlazuje. Ochlazující vlastnost využijeme při zvýšené Pittě, což může být například v případě zánětu či pocitů pálení. Je také prevencí tělesných a duševních poruch souvisejícím se stářím. A má znamenité regenerační a omlazující prostředky stejně jako ghí.
Mléko má sladkou chuť. Tato chuť zvyšuje Kaphu a uklidňuje Vátu a Pittu. Lidem se zvýšenou Kaphou (lidé, kterým špatně tráví.. „přiberou i z vody“, mají astma, alergie spojené s dýcháním, nadváhu či obezitu…) se kravské mléko nedoporučuje. Tito lidé, ale mohou kravské mléko nahradit mlékem kozím.
Aby nám mléko prospívalo je třeba dodržet pár zásad. Nepít mléko studené. Pokud mléko zahřejete, tak se stane lépe stravitelné. Nepasterizované mléko je dobré ohřát na teplotu 80°C, aby bylo bezpečné ho pít, zejména pokud neznáme podmínky, ve kterých krávy žijí a jak se mléko, než ho koupíte, skladuje. Tato teplota zničí případné nebezpečné bakterie a mikroorganizmy. Mléko je dobré okořenit třeba špetkou kardamomu, šafránu, muškátového oříšku, kurkumou, skořicí, dlouhým pepřem,… Přidat můžete i med či ghí.
Ájurvéda nedoporučuje kombinovat mléko s ovocem či rybou, ani současně se slanými a kyselými potravinami. A hlavně je třeba myslet na to, že všeho moc škodí, takže i tuto potravinu je třeba konzumovat s mírou a dbát na vyvážený jídelníček.
Doporučuji sledovat, a to nejen u mléka, jak na Vás daná potravina působí. Jak se po konzumaci třeba mléka cítíte. Na kravské mléko je hodně pohledů, ale hlavně Vy víte, jak na Vás působí. A byla by škoda ho jen z důvodů nesprávných informací neužívat.
A proč není dobré homogenizované mléko? Při tomto procesu se rozptylují tukové tkáně a vznikne homogenní hmota, čímž se stává mléko nestravitelným a tvoří ámu (toxiny). Pokud jste alergičtí na mléko, tak ta alergie může být způsobená právě tou homogenizaci.
Nepasterizované čerstvé mléko patří mezi satvické potraviny. Tyto potraviny podporuji životní sílu (pránu) a obnovuje ódžas (látku, která je spojená s naši imunitou).
A jak to máte Vy s mlékem? Máte ho rádi? Já mám mléko moc ráda. Nejspíš to je spojené i s mou konstitucí Pitta-Váta. Zejména v zimním čase si moc ráda dopřeju hrnek kurkumového mléka, který mě na večer krásně zahřeje a přinese mi klidný spánek. Tady je recept 🙂
Kurkumové mléko (zlaté mléko), které má protizánětlivé účinky, příznivě působí na trávicí systém, posiluje imunitu, umí zatočit s viry, zároveň zklidnit a zahřát organismus. Za 10 minut je hotové 🙂
Na dvě porce dejte do hrnečku 4 dcl mléka, jednu a půl lžičky kurkumy, lžičku skořice, špetku pepře a lžičku ghí. Povařte 3 minuty, přelijte přes sítko do hrníčků, nechte vychladnout a do teplého mléka přidejte lžičku medu. Med nepřidávejte do nápojů, které mají více než 40 °C, protože se pak med stává nestravitelným a škodí Vašemu tělu.
Byl pro Vás tento článek přínosný? Dejte mi vědět 🙂
Krásné dny.
Iren
Zdroje:
Ájurvéda – Kompletní průvodce teorií a praxí, Cesta ke zdravému a přirozenému životu, Ačárja Balkrišna
Moudrost ájurvédského životního stylu, Acharya Shunya
Ájurvéda, David Frej
Učebnice ájurvédy, Vasant Lad, M.A.Sc.
Mé dlouholeté studium 🙂