Ájurvédská ústní hygiena
Ranní rituály. Ty tvoří den, ale zároveň příznivě působí na naše zdraví a to jak fyzické tak mentální. Pojďme se dnes podívat na ájurvédské techniky dentální hygieny, které mezi ranní rituály určitě patří.
Ranní postup ústní hygieny dle ájurvédy má tři kroky. Tyto tři kroky, které se provádí ještě před pitím vody a konzumaci jídla, jsou:
1. ČIŠTĚNÍ ZUBŮ zubním kartáčkem a přírodní ájurvédskou (bylinnou) zubní pastou nebo bylinným zubním práškem.
2. ŠKRÁBÁNÍ JAZYKA speciální škrabkou, nejlépe měděnou. Ta je cenově dostupná a zároveň je měď zdraví prospěšná – léčí vředy v ústní dutině a rány na jazyce.
Náš jazyk má hluboké rýhy, ve kterých se během noci shromažďuje áma (toxiny). Proto je důležité jazyk oškrábat a zbavit tak své tělo toxinů.
Je to jednoduché! Vystrčte jazyk z úst a šestkrát jazyk oškrábejte.
3. ÁJURVÉDSKÉ PROPLACHOVÁNÍ (KLOKTÁNÍ) OLEJEM. Vezměte do úst lžíci až dvě oleje, může být sezamový či kokosový (ten bělí i zuby) a po dobu asi 5 minut olej převalujte ze strany na stranu. Olej nepolykejte, protože bude obsahovat toxiny a bakterie. Vyplivněte ho a ústa si vypláchněte vlažnou vodou.
A jaký je přínos kloktání?
– Odstraňuje zápach z úst
– Odstraňuje bakterie a přírodní cestou osvěžuje ústní dutinu
– Chrání zuby před zubním kazem
– Ulevuje od přecitlivělosti na horké a studené
– Posiluje čelist
– Předchází vráskám, jelikož posiluje obličejové svaly
– Zlepšuje vnímání chutí, imunitu
– Zvlhčuje hrdlo a rty
– Předchází chrapotu a ztrátě hlasu
První krok, čištění zubů, odstraňuje špínu a další dva kroky, škrábání jazyka a proplachování úst olejem, ústní dutinu čistí.
Pokud jsou Vaše zuby náchylné k problémům, tak se vyhýbejte potravinám jako je jogurt, citrón, pomeranč, ananas. Nekonzumujte tvrdé a suché potraviny a nepijte studenou vodu.
Vašim zubům prospěje např. pšenice, ječmen, černá čočka, cizrna, mungo, kozí a kuřecí maso, čerstvé kravské mléko, ghí, máslo, zralé mango, granátové jablko, datle, amalaki, sezamové semínka, lilek, tepelně upravená cibule.
A Vaše dásně ocení následující potraviny – celozrnnou pšenici, rýži basmati, čočku i černou, fazole mungo, ghí, granátové jablko, amalaki, datle, mandle, kokos, černý sezam a třeba dýni.
Zkuste tyto ájurvédské techniky dentální hygieny zařadit do svých každodenních rituálů. Určitě nebudete litovat!
Přeji krásný úsměv a zdraví.
S láskou
Iren